De beste manieren om te ontstressen en te ontspannen

Druk met het werk, met het gezin, mantelzorgen voor je ouders en het huishouden. Soms lijkt het wel of er geen enkel moment rust in je leven is. En wanneer je dan na een lange dag eindelijk je bed in rolt, kun je niet slapen omdat er allerlei gedachten door je hoofd malen. Met als gevolg dat je de volgende ochtend futloos opstaat met weer een hele lange dag voor de boeg. Door te leren dat je op z’n tijd moet ontspannen kan je stress verminderen. Weten hoe? We geven je een aantal tips.

Las een vast relaxmoment in<

Ook al denk je dat jouw drukke weekschema het niet toelaat, bouw een vast relaxmoment in. Op een avond, een ochtend of een dag in het weekend: blok het wekelijks in je agenda. Wanneer je dit niet doet sluipt het er al snel weer in om dan toch maar weer even de tuin te doen, de strijk weg te werken of iets anders waardoor het moment voor jezelf opgeslokt wordt door andere dingen. Natuurlijk zal het in het begin even wennen zijn dat je deze ‘verplichte’ ontspanning hebt. Maar je zult zien dat je na verloop van tijd uitkijkt naar dit moment voor jezelf. Om naderhand weer met nieuwe energie aan de slag te gaan.

Hoe kun je ontspannen?

Hoe jij het beste kunt ontspannen bepaal je helemaal zelf. De één vindt het heerlijk om een aantal uren in bad te gaan liggen met een goed boek, een lekker glas wijn of een muziekje. Een ander vindt ontspanning door er alleen op uit te gaan. De frisse buitenlucht tijdens een wandel- of fietstocht met alleen maar de geluiden van de natuur als metgezellen. Wat in ieder geval al een heel goed begin is: zet je smartphone helemaal uit of berg het tijdelijk op. Dat is het eerste begin om helemaal in de relaxmodus te komen.

Ga lekker weg

Word je helemaal zen van een dagje shoppen, een terrasje pakken of een avondje dansen? Gewoon doen! Trommel vriendinnen of vrienden op die ook wel wat ontspanning kunnen gebruiken en maak er een ontspannen dagje of avond uit van. Wanneer jullie allemaal stress ervaren laat je stressballen bedrukken. Wil je tijdens jullie uitje extra opvallen? Laat dan pennen bedrukken om weg te geven aan je vrienden en anderen.

Ontspanningsmassage of accupunctuur

Verwen jezelf met een ontspanningsmassage. De spanningen en stress die in je lijf aanwezig zijn zullen als sneeuw voor de zon verdwijnen. Maar niet alleen je lichaam, ook je geest komt na een massage helemaal tot rust. Om preventief stress te voorkomen kun je regelmatig een ontspanningsmassage nemen. Een andere manier om te ontspannen is acupunctuur. Het helpt je lichaam om te ontstressen waardoor je op den duur vanzelf meer energie krijgt. Na een aantal behandelingen zul je merken dat je minder stress ervaart en lekker kunt ontspannen. Wat dan ook de beste manier is om te ontstressen, het belangrijkste is dat je tijd voor jezelf neemt.

Aanbevolen Artikelen